Polkupyöräni varastettiin viime vuonna. Riittävän pahasti kävelyyn tuskastuttuani ostin vihdoin uuden, halvan, loppukesästä. Pyörä on läpi syksyn ja talven toiminut hienosti siinä tarkoituksessa, mihin sen ostin, eli liikkumisessa puolentoista kilometrin säteellä kotoa.

Äskettäin tein kuitenkin harmillisen huomion: farkkujeni takamus olikulunut melkein rikki. Eiväthän vaatteet ikuisesti kestä, mutta edellisestä kulumishavainnosta samassa kohdassa toisissa housuissa oli tuskin vasta kuukausi.

Housujen äkilliseen ja epätasaiseen kulumiseen oli tietenkin syynä polkupyörän istuin. Ehkä siinä on jonkinlainen kulma tai kohta, jokayhdistettynä oikean pakarani muotoon on erityisen vahingollinen housujen kankaalle.

Päätin, että on vihdoin aika tehdä asialle jotain. Ensimmäinen askel olisi tutkia pyöränpenkkiä. Onko siinä jotain vialla? Voiko sen korjata, vai ostanko uuden? Olin edellisiltana jättäny pyörän kotitaloni eteen telineeseen, joten lähdin ulos tarkastamaan katalaa satulaa.

Pikaisella katsomisella istuimessa ei kuitenkaan ollut mitään vikaa. Mutta tarkastuskäynnin anti ei silti jäänyt laihaksi – sain todeta, että satulasta huolimatta vähään aikaan eivät housuni pääsisi pyöräillessä kulumaan.

Yön aikana pyöräni oli nimittäin muuttunut ajokelvottomaksi, eturengas oli vääntynyt pahasti mutkalle. Miksi? Se ei ollut ollut kiinni telineessä, joten mahdollinen varas olisi sen saanut mukaansa ongelmitta. Muualla rungossa ei näkynyt vaurioita, enkä ollut yön aikana herännyt hälytysääniin, joten tuskin se oli paloautonkaan jyräämäksi jäänyt. Talon ympäristössä vaikutti pyöriä olevan normaalia enemmän levällään, joten todennäköisintä on, että ilkeyksissään joku oli pahoinpidellyt koko polkupyöräparven, ja omani oli vain sattunut saamaan pahimmat osumat.

Mitähän vielä voisin tehdä asialle, kun olen jo itkenyt nyysseihin, irkkiin ja blogiin?