Juoksin tänään toisena päivänä peräkkäin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, tai ainakin kuluvana vuonna. Lenkillä korvissani soi aiemminkin mainitsemani Bloc Partyn Silent Alarm -levy. Tarkoitukseni oli juosta keskipitkä lenkki rauhallisesti, kiinnittämättä juoksuvauhtiin sen kummempaa huomiota. En onnistunut.

Juostessani panin merkille, että usean kappaleen aikana musiikin tempo vastasi askelteni tahtia. Johtuiko tämä siitä, että kappaleesta toiseen tahti pysyi samana, tarkalleen rauhallista hölkkäämistäni vastaavana, vai mukautinko askeleeni alitajuisesti musiikkiin? Taisinpa mukauttaa. Lenkin ja levyn loppupuolella oma vauhtini hieman hidastui ja musiikin muuttui selvästi, eikä vasen jalka enää osunut maahan yhtä aikaa bassorummun kanssa, mikä alkoi ärsyttää, kun olin jo tottunut musiikin mukana juoksemiseen.

Varman vastauksen kysymykseeni saisin, kun analysoisin jollakin ohjelmalla kappaleiden temmot. Seuraava vaihe olisi sitten oman askeltiheyden laskeminen eri juoksunopeuksilla ja musiikin valitseminen sen mukaan. Koko levyhyllyn sisältö vain tempojärjestykseen kappaleittain ja lenkille mukaan tasatahtinen sarja vauhtia ylläpitämään.

Ennen tätä tosin olisi syytä selvittää, korreloiko etenemisnopeus ylipäätään askelten tiheyden kanssa.