Tämän merkinnän on tarkoitus selventää pää-irc-kanavallani perjantaina 9. joulukuuta vallinnutta hämennystä ja epätietoisuutta niin kutsuttuun lentopallokohuun liittyen.

Alkukesällä 2003 ostin alunperin armeijasta tutun kaverin kanssa yhteisen lentopallon. Tarkoituksena oli pelata mahdollisimman usein rantalentistä, kun lähistöllä oli kenttäkin. Tavoite ei vain oikein toteutunut, esimerkiksi seuraavan kesän ensimmäinen pelikertani oli elokuun liki viimeisenä päivänä. Vietin toki suuren osan tuosta kesästä ulkomailla, joten missasin parhaat pelaamisenaloittamistilaisuudet. Joka tapauksessa omistan lentopallon, ja muutavat tuttavani ovat asiasta tietoisia.

Joulukuun yhdeksäntenä päivänä heräsin nukkumaanmenoon nähden suhteellisen aikaisin, noin puoli yhdentoista aikaan. Istuin pian tietokoneeni ääreen ja huomasin, että varttia aiemmin eräs henkilö, jonka kanssa en aiemmin ole ollut tekemisissä, kyseli, voisinko luopua pallostani. En yleensä ole kovin innokas myymään tavaroitani, edes tarpeettomia. En nytkään.

Tietenkin ihmettelin, mitä kautta tieto lentopallostani oli kiirinyt kysyjälle. Pian muistin, että eräällä kaverillani on jokin yhteys tähän tyyppiin. Kysyin asiasta, mutta samalla sain tarkennuksen pallotarpeeseen. Se ei tulisikaan pelikäyttöön, vaan tarkoitus olisi "pistää se säpäleiksi". Enää en ainakaan ollut kiinnostunut pallon myymisestä. Rahoilla en tekisi mitään, mutta pallolla on toivottavasti käyttöä jo ensi kesänä.

Tieto uteluistani oli tällä aikaa kiirinyt nimeltä mainitsemattomalle ohjelmointiaiheiselle irc-kanavalle. Siellä lentopallon perään alunperinkin oli kyselty ja minut ilmiannettu. Siellä tilanne ilmeisesti koettiin hauskaksi, ja reilun minuutin sisällä kolme eri ihmistä kysyi vielä, sattuuko minulla olemaan lentopalloa. Heistä yksi tosin oli ennestään tuttu, mikä hieman vähensi tempun tehoa.

Tämän lisäksi ei muuta tapahtunutkaan. Sain kuulla, että mainitulla kanavalla minut jo tunnettiin lentopallo-apina. Muutkin yksityiskohdat selvisivät minulle tässä vaiheessa, paitsi ehkä se tärkein: mihin tuhottavaa lentopalloa olisi tarvittu?

Tällaisenaan tapahtuma olisi tuskin ollut blogimerkinnän arvoinen, mutta kun keskustelin siitä pääkanavallani erään asianosaisen kanssa, alkoi muidenkin kiinnostus herätä. Vielä kun kanavan otsikkoon tuli maininta "lentopallokohusta", alkoi kyselyitä tulvia. Mikä kohu? Miksei kukaan kerro mitään?

En kokenut vaivan arvoiseksi selostaa tapahtumia saman tien. Tavanomaisen tiedon pimittämisen lisäksi syynä oli myös se, että näin kiinnostavaa metakohua ei ollut mitään mieltä lopettaa kertomalla totuus suoraan kaikessa koruttomuudessaan. Päätin siis ottaa kaiken irti, ilmoitin pitäväni tiedotustilaisuuden aiheesta kiltahuoneella kello 17.30. Puoli tuntia myöhemmin olin menossa pikkujouluihin viereiseen rakennukseen, joten ajan ja paikan valinta oli luonteva. Tiedotustilaisuudessa oli paikalla noin kaksi kuulijaa, ja sen sisältö oli pääpiirteissään sama kuin tässä tekstissä.

Pyrin siihen, että tämä tiedote vastaa kaikkiin mahdollisiin lentopallokohua koskeviin kysymyksiin. Jos kuitenkaan en aivan onnistunut selostuksessani, täydennys- tai korjauspyyntöjä voi esittää blogin kommenteissa, sähköpostissa tai irkissä.