Tämä kirjoitus on julkaistu Athenen kiltalehti Kukan numerossa 4/2005, joka ilmestyi juuri.

Vuoden 2005 aikana blogit löivät läpi suomalaisessa mediassa. Etulinjassa oli Helsingin Sanomat, joka kertoi blogeista kuukausiliitteensä pääjutussa ja aloitti yli tusinan blogin julkaisemisen kotisivullaan. Pienemmät tekijät seurasivat enemmän tai vähemmän väkisin – esimerkiksi Pirkan nettisivujen lähes kaikki sisältö on nyt "blogeissa". Suomalaisten presidenttiehdokkaiden blogit ylittivät uutiskynnyksen ulkomaillakin, valitettavasti vain huumoriosastojen täytteenä.

Informaatioverkostojen opiskelijat ovat internetin viestinnällisen hyödyntämisen edelläkävijöitä, joten mikään ihme, että blogi-innostus heräsi meissäkin, vaikka tällä kertaa yliopiston viestinnänopiskelijat ehtivät ensin. Pari athenelaisblogaajaa tunnustaakin saaneensa kirjoituskipinän näiden medialaisten blogeja lukiessa. Loppuvuodesta athenelaisten blogeja oli kuitenkin jo useita yleisessä tiedossa, ja niistä keskusteltiin muutenkin kuin tietokoneiden välityksellä. Mistään massailmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, ja tuskin koskaan tulee olemaankaan.

Kun ensimmäisen kerran aloittelin nykyistä blogiani kesäkuussa, ei mistään Athenen blogiyhteisöstä ollut vielä tietoa. Aikomukseni oli kirjoittaa nettipäiväkirjaa Espanjan-matkaltani, mutta pelkäksi aikomukseksi se jäikin. Tarvittiin vielä yksi ulkomaanmatka, ennen kuin blogaamiseni muuttui suhteellisen säännölliseksi.

Kesällä myös Antti aloitti matkablogin syksyistä Perun työharjoittelua varten. Kun maa vaihtui taas Suomeksi, vaihtui blogikin, mutta kirjoitustahti vain tiivistyi. Joulu – tammikuun aikana Antti on ehdottomasti ollut Athenen takuuvarmin kirjoittaja. Vanhimman atheneblogin kirjoittaja saattaa hyvin olla Janne, joka on omansa aloittanut jo paljon ennen suomalaista muoti-ilmiötä. Syksyn ja alkutalven aikana aktivoituneita athenelaisia ovat ainakin Juho, Heini ja Nina. Muutamalla muullakin blogi on, mutta ei välttämättä kovinkaan tiheästi päivittyvä. Erityismaininnan saa Matti, jonka Big Brotherin seuraajien seuraamisblogi kaatui nopeasti omaan nerokkuuteensa.

Informaativerkostoja markkinoidaan erilaisten ihmisten koulutusohjelmana, blogeissa tämä ainakin on totta. Kirjoitustyylit vaihtelevat omasta pikkuseikkojen pyörittelystäni ja metakirjoittelustani raakaan päiväkirjamaisuuteen ja "mitä tein tänään" -merkintöihin. Akselin ääripäissä on erittäin avointa ihmissuhdevuodatusta ja toisaalta viileää IT-maailman ilmiöiden kommentointia. Kaikki kuitenkin ovat blogeja, oli sanan tarkasta määritelmästä mitä mieltä hyvänsä.

Koska blogit ovat toisiinsa linkittyneitä, ei ole mitään syytä julkaista niiden kaikkien osoitteita paperilehdessä. Yksi linkki siis riittää, ja se olkoon valtakunnalliselle Blogilistalle kirjautuneiden athenelaisten oman luokan osoite, http://blogilista.fi/hakemisto/athene. Lehden mennessä painoon listalla oli seitsemän blogia.

Yksi linkki ei aivan riitäkään, sillä julkaisen tämän jutun myös omassa blogissani osoitteessa http://apitus.vuodatus.net/blog/72460. Siinä myös lisätietolinkkien klikkaaminen on mahdollista, samoin blogi-ilmantojen tekeminen kommentoimalla.